Φυτικά Έλαια

Φυτικά έλαια ή Φυτικά λάδια βάσηςΈνα έλαιο βάση είναι ένα φυτικό έλαιο που προέρχεται από τα λιπαρά συστατικά των φυτών, συνήθως από τους σπόρους, τους πυρήνες ή τους καρπούς.

Τα έλαια βάσης χρησιμοποιούνται για να αραιώσουν τα αιθέρια έλαια πριν από την εφαρμογή. Κάθε έλαιο βάσης προσφέρει έναν διαφορετικό συνδυασμό θεραπευτικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών. Η επιλογή του ελαίου βάσης εξαρτάται από το θεραπευτικό όφελος που επιδιώκεται.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ψυχρής έκθλιψης, διότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται στο ακέραιο τα ωφέλημα και ζωτικά συστατικά των φυτών και των βοτάνων, που είναι πλούσια σε βιοενεργές ουσίες και για αιώνες χρησιμοποιούνταν για την προστασία του δέρματος και σαν μια φυσική προστασία έναντι διαφόρων παθήσεων.

Τα λάδια βάσης -σε αντίθεση με τα αιθέρια έλαια- μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια πάνω στο δέρμα σε όποια περιοχή του σώματος όπως και στο τριχωτό του κεφαλιού ή και σε όλο το μήκος των μαλλιών χαρίζοντας τους τροφή, υγεία, ομορφιά και ενυδάτωση.

Το Άρωμα των ελαίων βάσης
Μερικά έλαια είναι χωρίς άρωμα, αλλά κατά γενική ομολογία, τα περισσότερα έχουν ένα ελαφρά γλυκό, άρωμα καρυδιού. Εάν δοκιμάσετε τυχαία ένα έλαιο βάσης που έχει ένα ισχυρό, πικρό άρωμα, είναι ένδειξη ότι έχει αλλοιωθεί.

Αποθήκευση των ελαίων βάσης
Όσοι φυλάσσουν τα φυτικά έλαια βάσης για μακροχρόνια διάρκεια, πρέπει να τα μεταγγίσουν σε σκοτεινά μπουκάλια γυαλιού με στενούς λαιμούς και να τα αποθηκεύουν σε μια δροσερή, σκοτεινή θέση. Τα κεχριμπαρένια γυάλινα μπουκάλια η τα μπλε κοβαλτίου είναι ιδανικά. Όταν αγοράζετε τα έλαια βάσης, ο προμηθευτής μπορεί να τα έχει συσκευάσει σε ένα πλαστικό μπουκάλι..... Αυτό δεν σημαίνει ότι το έλαιο είναι κατώτερο. Αντίθετα με τα αιθέρια έλαια που πρέπει πάντα να αποθηκεύονται σε γυαλί (το αιθέριο έλαιο διαλύει το πλαστικό), το φυτικό έλαιο βάσης αποθηκεύεται και σε πλαστικό.

Το περισσότερα φυτικά έλαια αποθηκεύονται στο ψυγείο, και αυτό βοηθά στο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ευαίσθητων φυτικών ελαίων, όπως το έλαιο σπόρου μποράγκο. Το έλαιο αβοκάντο, εντούτοις, δεν πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο. Τα έλαια που αποθηκεύονται στο ψυγείο μπορούν να στερεοποιηθούν ή να θολώσουν και θα χρειαστούν χρόνο να επιστρέψουν στη θερμοκρασία δωματίου πριν από τη χρήση.
_______________________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου