Συμβουλές

Βρείτε τον τύπο της επιδερμίδα σας
Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας για να είστε σίγουρη ότι την φροντίζετε σωστά.

Λιπαρή επιδερμίδα: Αυτός ο τύπος επιδερμίδας εμφανίζει αυξημένη έκκριση σμήγματος που σημαίνει ότι η επιδερμίδα γυαλίζει, δημιουργούνται σπυράκια και μαύρα στίγματα και οι πόροι της είναι αρκετά εμφανείς (ανοιχτοί πόροι).

Ξηρή επιδερμίδα: O τύπος αυτός παρουσιάζει ξηρότητα σε όλες τις περιοχές του προσώπου, το δέρμα «τραβάει» το νιώθουμε συχνά αφυδατωμένο, χάνει τη λάμψη του, και έχει αρκετές ρυτίδες γιατί λόγω της έλλειψης υγρασίας κάνουν την παρουσία τους πιο συχνή και φαίνονται πιο έντονα.

Μικτή επιδερμίδα: Τον συγκεκριμένο τύπο επιδερμίδας τον συναντάμε στις περισσότερες γυναίκες. Συνδυάζει χαρακτηριστικά και από τους δύο πιο πάνω τύπους, ξηρής και λιπαρής επιδερμίδας. Παρουσιάζει λιπαρότητα στα σημεία μύτη πιγούνι μέτωπο και στα μάγουλα στην προέκταση της μύτης, την ζώνη Τ όπως τη λέμε, και είναι ξηρή στις υπόλοιπες περιοχές. Έτσι η μικτή επιδερμίδα τις περισσότερες φορές εμφανίζει ακμή στις λιπαρές περιοχές και φραγμένους πόρους λόγω της υπερπαραγωγής σμήγματος.

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Τα χαρακτηριστικά της ευαίσθητης επιδερμίδας είναι το ξεφλούδισμα, οι κοκκινίλες και πολλές φορές μικρά κόκκινα αγγεία σε διάφορες περιοχές του προσώπου (ευρυαγγείες). Όσες έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα συμπτώματα αυτά εντείνονται από τις καιρικές συνθήκες όπως πολύ κρύο, καύσωνας, την έκθεση στον ήλιο, αλλά και από συγκεκριμένα συστατικά που υπάρχουν στα διάφορα καλλυντικά.

Ταλαιπωρημένη επιδερμίδα (μετά τα 40): Η χρόνια έκθεση στον ήλιο, η μολυσμένη ατμόσφαιρα, η έλλειψη σωστής περιποίησης τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η ανεπαρκής ενυδάτωση, η κούραση και το στρες, συμβάλουν ώστε να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στην ώριμη επιδερμίδα όπως, καφέ κηλίδες, ρυτίδες, θαμπάδα, και ανομοιομορφίες στο χρωματικό της τόνο.
________________________________________________________________________________

Πως να εφαρμόσετε μια μάσκα προσώπου - σώματοςΗ σπιτική μάσκα προσώπου-σώματος είναι εύκολο και οικονομικό καλλυντικό με πολλές δραστικές ουσίες. Ανάλογα με τα συστατικά της ανοίγει τους πόρους της επιδερμίδας, βοηθά στον καθαρισμό του δέρματος απομακρύνοντας σκόνη, σμήγμα και νεκρά κύτταρα. Επίσης το ενυδατώνει, θρέφει, τονώνει, συσφίγγει, εξαλείφει τα σημάδια κούρασης, καταπραΰνει την επιδερμίδα κάνοντας την να φαίνεται λαμπερή και μαλακή.

Βήματα

 • Πλύντε καλά τα σκεύη (μίξερ, μπολ κτλ) που θα χρησιμοποιήσετε και τα υλικά της μάσκας που δέχονται πλύσιμο.
 • Κάντε τη μάσκα, όταν θα έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, χωρίς να σας ενοχλήσει τίποτα και κανένας.
 • Κάντε πάντα έναν έλεγχο ευαισθησίας. Βάλτε λίγη μάσκα πίσω από το αφτί σας, περιμένετε για 20-30 λεπτά και ξεπλυθείτε με νερό. Αν μέσα στη διάρκεια του 24ωρου δεν παρουσιαστεί ερεθισμός, μπορείτε να εφαρμόσετε τη μάσκα.
 • Πριν την εφαρμογή της μάσκας τραβήξτε πίσω τα μαλλιά σας και κάντε ένα πίλινγκ, ώστε να καθαρίσει το δέρμα, να ανοίξουν οι πόροι του, για να μπορέσει να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της μάσκας καλύτερα. Πλυθείτε σκουπίζοντας ελαφρά το δέρμα σας.
 • Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα μάσκας με πινέλο ή με καθαρά χέρια με απαλές κινήσεις χωρίς να τραβάτε το δέρμα σας, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια, εκτός και αν το προϊόν είναι κατάλληλο γι’ αυτή την περιοχή.
 • Αν η μάσκα είναι υδαρή και δεν στέκεται ή στεγνώνει γρήγορα, δεν έχετε παρά να μουσκέψετε στη μάσκα ένα τουλουπάνι ή μια μεγάλη γάζα, βάζοντας το εμποτισμένο πανί στο δέρμα σας. Έτσι η μάσκα δεν θα τρέχει, ούτε θα στεγνώνει τόσο εύκολα.
 • Μετά την εφαρμογή ξαπλώστε, χαλαρώστε, αποφεύγοντας να κινείτε τους μύες του δέρματος στα σημεία που έχετε εφαρμόσει τη μάσκα, ώσπου να έρθει η ώρα να την αφαιρέσετε απαλά.
 • Η μάσκα παραμένει στην επιδερμίδα 15-20 λεπτά, ώστε να μπορεί να στεγνώσει. Αν όμως, παρ' όλο που έχετε κάνει το τεστ ευαισθησίας, αισθανθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά (φαγούρα, φούντωμα κτλ) αφαιρέστε τη μάσκα αμέσως.
 • Για να αφαιρέσετε τη μάσκα πρέπει να την μαλακώσετε πρώτα. Αν πρόκειται για μάσκα σώματος καλύτερα να κάνετε ντους. Αν πρόκειται για πρόσωπο-λαιμό, βάλτε νερό στις χούφτες και βρέξτε καλά την επιδερμίδα σας.
 • Με ένα βρεγμένο δίσκο μπαμπάκι ή ένα μαλακό πανί αρχίστε να καθαρίζετε από το μέτωπο κατεβαίνοντας προς τα κάτω, χωρίς να τρίβετε το δέρμα. Οι κινήσεις στην περιοχή των ματιών πρέπει να είναι πολύ απαλές. Όταν το μπαμπάκι λερωθεί, πάρτε άλλο και επαναλάβετε τη διαδικασία. Αν χρησιμοποιήσετε πανί ξεβγάλτε το επιμελώς και συνεχίστε το καθάρισμα.
 • Αφού αφαιρέσετε τη μάσκα, πλύντε καλά την επιδερμίδα σας με χλιαρό νερό και μετά με κρύο βάζοντας έπειτα μια κρέμα.
 • Καλό είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα, γιατί το δέρμα τη συνηθίζει και χάνει τη δύναμή της.
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μάσκα αργίλου, αν το δέρμα είναι ξηρό και αφυδατωμένο. Η συχνότητα χρήσης μιας μάσκας εξαρτάται από την επιδερμίδα και την κατάστασή της, όπως και από το είδος της μάσκας, πχ:
 • Μια καταπραϋντική μάσκα μπορείτε να τη βάλετε ως και 3 -4 φορές την ημέρα σε περίοδο έξαρσης κάποιου προβλήματος, μετά όμως μειώστε σταδιακά την εφαρμογή της και τέλος εφαρμόστε την 2 φορές την εβδομάδα
 • Μια καθαριστική και στυπτική μάσκα για λιπαρό δέρμα μπορείτε να την εφαρμόσετε 1-2 φορές την εβδομάδα, απαραιτήτως μετά το πίλινγκ.
 • Μια μάσκα λάμψης εφαρμόζεται 4-5 φορές την εβδομάδα, για αναζωογόνηση ή πριν από μια έξοδο.
______________________________________________________________________________

Τρόποι απολέπισης του δέρματοςΗ απολέπιση είναι ένα σημαντικό βήμα της περιποίησης του δέρματος αφού καθαρίζει την επιδερμίδα από νεκρά κύτταρα και ρύπους, αφήνοντας έτσι τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης να εισχωρούν καλύτερα. Η απολέπιση όμως δεν γίνεται μόνο με κλασσικά peeling, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, μπορεί να σας φανούν παράξενοι αλλά είναι το ίδιο αποτελεσματικοί!

 • Βρώμη – οι νιφάδες βρώμης είναι χοντρές αλλά δεν είναι καθόλου τραχιές για το δέρμα, αντίθετα είναι ιδανικές για την απολέπιση σε δέρματα με έντονη ευαισθησία και ερεθισμό. Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους από το δέρμα αφήνοντας το μαλακό και λαμπερό. Κάντε ένα μείγμα με νερό ή με ένα οργανικό λάδι και τρίψτε απαλά το δέρμα.
 • Γάλα – το πλήρες γάλα είναι πλούσιο σε γαλακτικό οξύ, το οποίο στην ουσία κάνει την απολέπιση χωρίς τρίψιμο. Προσθέστε το σε σπιτικά scrub ή χρησιμοποιήστε το εμποτίζοντας μια κομπρέσα, τοποθετήστε τη στην περιοχή που θέλετε να κάνετε απολέπιση, αφήστε για 15 λεπτά, σκουπίστε και ξεπλύνετε την περιοχή πολύ καλά.
 • Ράσπα ή ελαφρόπετρα – και τα δυο είναι ιδανικά για την απολέπιση των πελμάτων και ειδικά των φτερνών που παρουσιάζουν έντονη ξηρότητα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε καθημερινά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Ζάχαρη και αλάτι – τα πιο δημοφιλή προϊόντα για την απολέπιση του δέρματος. Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους από το δέρμα αφήνοντας το καθαρό και λαμπερό.
 • Λούφα ή τρίχινο γάντι – και τα δυο είναι εκπληκτικά για να κάνετε ακόμα και καθημερινά απολέπιση σώματος. Χρησιμοποιήστε τα μαζί με σαπούνι ή αφρόλουτρο ή σκέτο νερό και επιμείνετε περισσότερο στις περιοχές με έντονη ξηρότητα όπως γόνατα, αγκώνες, βραχίονες και γάμπες ή σε περιοχές όπου υπάρχει κυτταρίτιδα μηροί και γλουτοί. Μετά από κάθε χρήση πλύνετε σχολαστικά τη λούφα ή το τρίχινο γάντι και αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά.
 • Σόδα μαγειρικής – ακούγεται παράξενο, όμως οι πολύ μικροί κόκκοι της σόδας μαγειρικής προσφέρουν απολέπιση στο δέρμα χωρίς να το ερεθίζουν. Προσθέστε τη σε σπιτικά scrub ή χρησιμοποιήστε τη σκέτη με λίγο νερό.
 • Φρούτα – τα φρούτα είναι πλούσια σε οξέα (AHA) που προσφέρουν απολέπιση ακόμα και στα πιο ξηρά δέρματα. Όπως και το γάλα, δεν χρειάζεται να τρίψετε το δέρμα, αφήστε απλά τον πολτό των φρούτων στο δέρμα για 10 λεπτά και ξεπλυθείτε.
_______________________________________________________________________________

Οι σωστές κινήσεις για να έχετε υπέροχα χέριαΑυτό που κάνουν οι περισσότεροι, άντρες και γυναίκες, είναι να βάλουν λίγη κρέμα στο εσωτερικό της μιας παλάμης, να τρίψουν τις δυο παλάμες μεταξύ τους και ότι περισσέψει το απλώνουν και στο πάνω μέρος της παλάμης. Αυτό φυσικά είναι λάθος!

Το δέρμα στο πάνω μέρος της παλάμης είναι αυτό που εκτίθεται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, τα χημικά καθαριστικά, το νερό και αυτό που καταστρέφεται πολύ πιο εύκολα. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν πρόωρη γήρανση στα χέρια με τη μορφή έντονων κηλίδων. Στο σημείο αυτό το δέρμα είναι πολύ πιο λεπτό και δεν περιέχει πολλούς σμηγματογόνους αδένες που εκκρίνουν σμήγμα, την φυσική ουσία προστασίας του δέρματος. Όπως καταλαβαίνετε, το δέρμα στο πάνω μέρος της παλάμης είναι αυτό που ταλαιπωρείται περισσότερο και πρέπει να περιποιείστε καθημερινά με ενυδατικές-αντιγηραντικές κρέμες, με δείκτη προστασίας από τον ήλιο και εντατικές θεραπείες.

Ας δούμε πρώτα πως πρέπει να απλώνετε την κρέμα χεριών:

Απλώστε λίγη κρέμα στο πάνω μέρος της παλάμης. Ενώστε τις δυο παλάμες (τα πάνω μέρη) και τρίψτε τα μεταξύ τους, είναι λίγο πιο δύσκολο από τον κλασικό τρόπο. Ενώστε τα δάχτυλα των δυο χεριών απλώνοντας έτσι την κρέμα σε όλη την επιφάνεια. Ότι περισσέψει απλώστε το στο εσωτερικό της παλάμης και στο τέλος κάντε τις κλασικές κινήσεις. Κάντε απλό μασάζ σε κάθε ένα δάχτυλο για αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος, ώστε το δέρμα να διατηρείται νεανικό και τα νύχια υγιή. Τρίψτε τις κλειδώσεις των δαχτύλων και τραβήξτε απαλά το κάθε δάχτυλο, οι κινήσεις αυτές είναι πολύ χαλαρωτικές.

Εκτός από την καθημερινή ενυδάτωση των χεριών είναι απαραίτητη και η εντατική περιποίηση του δέρματος, όπως και στο πρόσωπο:

• 2-3 φορές την εβδομάδα κάντε απολέπιση και απλώστε μια μάσκα στα χέρια, κάντε απλές σπιτικές συνταγές.

• Κάθε φορά που κάνετε μια μάσκα προσώπου ή απολέπιση, κρατήστε λίγη ποσότητα και για τα χέρια.

• Μερικές φορές την εβδομάδα ή κάθε βράδυ, πριν τον ύπνο, απλώστε την αντιρυτιδική σας κρέμα προσώπου στα χέρια, για έξτρα περιποίηση.

Extra tips:
• Ειδικά το καλοκαίρι μη βγείτε από το σπίτι αν δεν έχετε απλώσει αντηλιακό στα χέρια σας.
• Όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού ή περιποιείστε τον κήπο σας φορέστε γάντια.
• Κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας, απλώστε λίγη ενυδατική κρέμα χεριών.
_______________________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου