Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Δροσερό spray λεβάντας και βελούδινη κρέμα σώματος



Η λεβάντα είναι ένα από τα κορυφαία αιθέρια έλαια και ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο. Γνωστή στην Ελλάδα και ως "Λαμπρή" ή "Χαμολίβανο", ήταν γνωστή στην αρχαία Αίγυπτο και χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοποιία της εποχής. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι από τα ελάχιστα αιθέρια, που μπορούν να εφαρμοσθούν απευθείας στην επιδερμίδα. Είναι γνωστό για τις αναλγητικές αναπλαστικές, αποσμητικές, αντισηπτικές, εντομοαπωθητικές, χαλαρωτικές κτλ. ιδιότητες. H Λεβάντα θεωρείται κατά γενική παραδοχή, ένα από τα  20 σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα!

Spray Λεβάντας



Υλικά: 100 ml. αποσταγμένο νερό, 15- 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Παρασκευή: Ρίξτε το αποσταγμένο νερό σε ένα μπουκάλι με σπρέι, προσθέτοντας τις σταγόνες με το αιθέριο έλαιο. Κλείστε το μπουκάλι ανακινώντας καλά και αφήστε το να καθίσει για μερικές ώρες, πριν το χρησιμοποιήσετε. Ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση.

Χρήση: 
1. Είναι ιδανικό για την επούλωση ουλών, δερματικών προβλημάτων, ήπιων εγκαυμάτων, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και σαν λοσιόν κατά της ήπιας ακμής.
2. Ψεκάστε το πρόσωπο και το σώμα σας όποτε το νιώθετε ξερό, ή ζεσταίνεστε. Θα σας ενυδατώσει και συγχρόνως θα σας προστατέψει από τα τσιμπήματα των διαφόρων εντόμων.
3. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σαν αρωματικό σπρέι, αν θέλετε να μυρίζουν ωραία τα μαλλιά σας και το σώμα σας.

Tip: Αν έχετε δύσκολο ύπνο δεν έχετε παρά να ψεκάσετε το μαξιλάρι σας, περίπου 10 - 20 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Το μαξιλάρι θα μυρίζει υπέροχα και εσείς θα κοιμηθείτε ευκολότερα και καλύτερα, γιατί η λεβάντα εκτός των άλλων είναι και μυοχαλαρωτική.

Βελούδινη Κρέμα σώματος με λεβάντα



Υλικά: 3/4 φλιτζ. εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, 1/2 φλιτζ αγνό έλαιο καρύδας, 2 κουτ. αγνό shea butter, 2 κουτ. κερί μέλισσας, 1 φλιτζ. απεσταγμένο νερό (+ 2 κουταλιές), 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Εκτέλεση: Βάλτε το ελαιόλαδο ή το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο καρύδας, το shea butter και το κερί μέλισσας σε ένα πυρίμαχο δοχείο. Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και τοποθετήστε το δοχείο μέσα στο νερό. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύετε συνεχώς το μείγμα μέχρι το έλαιο καρύδας, το shea butter και το κερί να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Βάλτε το μείγμα σε βάζο και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ, ζεστάνετε το απεσταγμένο νερό μέχρι να είναι χλιαρό και ρίξτε το στο βάζο με τα έλαια και το κερί. Προσθέστε το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Με ένα ραβδο-μπλέντερ χτυπήστε τα υλικά μέχρι να αποκτήσουν υφή κρέμας, σα να ετοιμάζετε σπιτική μαγιονέζα. Μεταφέρετε την κρέμα σώματος σε ένα αποστειρωμένο, αεροστεγές βάζο και αφήστε την να κρυώσει εντελώς. Φυλάξτε τη μακριά από ζέστη και ήλιο- έχει διάρκεια ζωής αρκετούς μήνες.

Tip: Αυτή η πλούσια κρέμα σώματος γίνεται εύκολα και μπορείτε να την προσαρμόσετε στις ανάγκες της επιδερμίδας σας χρησιμοποιώντας το κατάλληλο έλαιο βάσης- δηλαδή, αν έχετε πολύ ξηρή επιδερμίδα προτιμήστε το ελαιόλαδο, αν θέλετε μια πιο ελαφριά υφή το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανικό. Και βέβαια, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αιθέριο έλαιο λεβάντας με οποίο άλλο σας αρέσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου