Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Λάδι για τις ρυτίδες



Με τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στα βουνά ή στους αγρούς, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ καλά καλλυντικά. Περιέχουν βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ. Έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες τους και βοηθούν στην θεραπεία ρυτίδων, της ακμής και χρόνιων δερματίτιδων.

Υλικά: 4 -6 πικρά χόρτα (σταμναγκάθι, πικραλίδες, αγριοζοχοί, τσουκνίδες κτλ), 3 κ.σ. καστορέλαιο
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κάψουλα βιταμίνης Ε

Παρασκευή:
Πλένετε τα χόρτα, τα καθαρίσετε, τα στεγνώνετε και τα κόβετε σε κομμάτια του 1 εκατοστού. Βάλτε σε μπεν μαρί ένα σκεύος με τα λάδια και προσθέστε τα αγριόχορτα. Όταν αρχίζει ο βρασμός του νερού, χαμηλώστε την θερμοκρασία και αφήστε το σκεύος στο υδρόλουτρο για 3 ώρες. Κλείστε την θερμοκρασία, χωρίς να το αποσύρεται από την εστία και αφήστε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Σουρώστε το με χαρτί κουζίνα ή με φίλτρο του καφέ. Αν δείτε ότι υπάρχει κατακάθι από τα υγρά των χόρτων, ξανασουρώστε το λάδι προσέχοντας να μη ρίξετε και το κατακάθι. Τέλος προσθέστε τη βιταμίνη, ανακινώντας καλά. Διατηρείται για 6 μήνες και για 1 χρόνο στο ψυγείο.

Χρήση:
Ανακινήστε καλά πρίν κάθε χρήση. Βάλτε 2-4 σταγόνες πριν πάτε για ύπνο στην περιοχή, που θέλετε απλώνοντας το απαλά, χωρίς να ταλαιπωρείτε το δέρμα σας, μην περιμένετε να απορροφηθεί, δεν είναι εύκολο. Για την περιοχή γύρω από τα μάτια χρησιμοποιείστε 1 σταγόνα και απλώστε την με ελαφρά χτυπηματάκια.

Πληροφορίες:
Ο αγριοζοχός έχει μικρές συγκεντρώσεις ασβεστίου και σιδήρου, αλλά αρκετή ποσότητα βιταμίνης C (με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση) και βιταμίνης Κ. Το σταμναγκάθι, το άγριο ραδίκι ή πικραλίδα ή ταραξάκο. Περιέχουν βιταμίνη E, βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Α φαίνεται να είναι 4 φορές μεγαλύτερη από το κοινό μαρούλι, πολυφαινόλες, κάλλιο, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο. Το καστορέλαιο, με τη χαμηλή μοριακή του μάζα, εισχωρεί στην επιδερμίδα και διαπερνά την κεράτινη στοιβάδα (εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας) παγιδεύοντας την υγρασία της επιδερμίδας, έτσι την ενυδατώνει και εμποδίζει την αφυδάτωση και την πρόωρη γήρανση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου