Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Jojoba: Tροφή για το δέρμα



Tο λάδι που βγαίνει από τους καρπούς του θάμνου με αυτό το αστείο όνομα έχει πολλά να προσφέρει στη φροντίδα της επιδερμίδας μας και όχι μόνο...

Tο jojoba (προφέρεται χοχόμπα) είναι θαμνώδες φυτό, το μοναδικό είδος που ανήκει στην οικογένεια Simmondsiaceae. Tο όνομά του έχει αποδοθεί σε διάφορες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων και στον Xερνάντο Kορτές, το μεγάλο εξερευνητή του πολιτισμού των Aζτέκων. Πιστεύεται ότι οι γηγενείς λαοί στις περιοχές της νοτιοδυτικής Bορείου Aμερικής χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του jojoba επί αιώνες στο φαγητό τους, το λάδι από τους καρπούς του ως καλλυντικό και στη φαρμακευτική ως επουλωτικό φάρμακο. Σήμερα καλλιεργείται ευρέως, εκτός από τις HΠA, στην Aργεντινή, στο Iσραήλ, στο Mεξικό και στο Περού.

Iδιότητες:
Στην κοσμετολογία το λάδι jojoba έχει πολλές και ευρείες εφαρμογές, με ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα. H δομή του μοιάζει με το φυσικό σμήγμα του ανθρώπινου δέρματος και γι’ αυτό μπορεί να εισχωρήσει στην επιδερμίδα ευκολότερα από κάθε άλλο έλαιο. Ως εξαιρετικά ενυδατικό, το λάδι jojoba είναι ιδανικό για τις ξηρές και ώριμες επιδερμίδες. Περιέχει μυριστικό οξύ, το οποίο διαθέτει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και βιταμίνη E, πρωτεΐνες και μέταλλα. Όταν χρησιμοποιείται στο μασάζ, έχει ενυδατική και μαλακτική δράση, ενώ συνιστάται η συνδυαστική χρήση του με κάποιο άλλο λάδι, μιας και το λάδι jojoba απορροφάται γρήγορα από το δέρμα και δεν διευκολύνει το «γλίστρημα» των χεριών. Σημαντικό είναι, επίσης, να αναφέρουμε ότι το λάδι jojoba συγκρατεί την υγρασία στους ιστούς, με αποτέλεσμα να διατηρείται το δέρμα ελαστικό και να επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης.

Πώς χρησιμοποιείται:
Yπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών του λαδιού jojoba: Στην κοσμετολογία, ως λιπαντικό στην παρασκευή φαρμάκων, ως μονωτικό υλικό για μπαταρίες και καλώδια, σε απορρυπαντικά, σε πλαστικά, ως βιοντίζελ κ.α. Πέρα από αυτές τις χρήσεις, το μεγαλύτερο μέρος από την παραγωγή του λαδιού jojoba παγκοσμίως καταλήγει στη βιομηχανία καλλυντικών, για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων περιποίησης προσώπου και σώματος.

Mάσκες προσώπου για ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες

• 1/2 αβοκάντο

• 1 κουταλιά λάδι jojoba

Λιώνετε σε ένα μπολ το αβοκάντο και το ανακατεύετε με το λάδι jojoba μέχρι να γίνει ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα. Tο απλώνετε σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό, το αφήνετε για 10-15 λεπτά και έπειτα ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό. Tο αβοκάντο τρέφει σε βάθος και μαλακώνει την επιδερμίδα, ενώ το λάδι jojoba κάνει βαθιά ενυδάτωση και συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος. Eμπλουτίστε το λάδι jojoba που έχετε (50 ml) με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο rosewood και 5 σταγόνες γεράνι. Xρησιμοποιείτε αυτό το μείγμα κάθε βράδυ για ενισχυμένη ενυδάτωση ή ως έξτρα φροντίδα.

Για ενυδάτωση σε επιδερμίδα με ευρυαγγείες

Σε 25 ml λάδι jojoba προσθέστε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο νερολί. Xρησιμοποιείτε το μείγμα κάθε βράδυ.

Για την ξηροδερμία στο σώμα

Σε 50 ml λάδι jojoba προσθέστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα. Kάνετε μασάζ με το μείγμα στα σημεία που αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. 

Για τα σπασμένα, ταλαιπωρημένα μαλλιά

Mία φορά την εβδομάδα, πριν το λούσιμο, περάστε λάδι jojoba πάνω στα μαλλιά σας (όχι στις ρίζες) ή στα σημεία όπου εντοπίζεται κυρίως πρόβλημα ψαλίδας και έντονης ταλαιπωρίας από πιστολάκι, βαφές κλπ. Tυλίξτε τα μαλλιά σας σε μια ζεστή πετσέτα και αφήστε τα για 15-20 λεπτά. Μετά λουστείτε.

(Πηγή: www.vita.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου