Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Πολύτιμα έλαια της φύσης



Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα περισσότερα καλλυντικά του εμπορίου είναι τα φυτικά λάδια.Τα φυτικά λάδια είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για την περιποίηση του δέρματος, επειδή προσφέρουν ελαστικότητα και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Ε, Α. Β, D κι έτσι δρουν αποτελεσματικά κατά του ξηρού, σκληρού και θαμπού δέρματος.

Τρόπος χρήσης: 
Τα φυτικά λάδια τα χρησιμοποιούμε σκέτα ή αναμεμειγμένα μεταξύ τους - ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας. Τα εφαρμόζουμε με κυκλικές απαλές κινήσεις στο λαιμό και στο πρόσωπο ή κάνουμε με αυτά μασάζ σε όλο το σώμα. Μπορούμε επίσης να τα προσθέσουμε στο νερό του μπάνιου ή στα άλατα του μπάνιου μας. Τέλος, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε φυτικά γαλακτώματα και κρέμες για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος μας.

Η χρήση των ελαίων είναι πολύ εύκολη, χρειάζεται μόνο λίγη ποσότητα τοπικά και λίγο μασάζ για να απορροφηθούν από το δέρμα, 2-3 φορές την ημέρα. Μπορούν ν'αναμειχθούν μεταξύ τους για μεγαλύτερα αποτελέσματα και να συνδυαστούν με βιταμίνες Α και Ε.

Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε ένα οργανικό λάδι, κάντε patch test για να δείτε αν έχετε κάποια αλλεργία. Συνήθως, κάποια οργανικά έλαια παγώνουν όταν φυλάσσονται σε χώρους με χαμηλή θερμοκρασία, αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό.

Δείτε παρακάτω τα πολύτιμα λάδια:


Λάδι Jojoba (Jojoba Oil): Η χημική του σύνθεση είναι παρόμοια του δέρματος με αποτέλεσμα να απορροφάται άμεσα και να είναι κατάλληλο ακόμα και για πολύ ευαίσθητους τύπους. Το λάδι jojoba έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες, συνεπώς είναι ιδανικό για θεραπεία δερματικών φλεγμονών. Έχουν παρατηρηθεί καλά αποτελέσματα από την χρήση του λαδιού jojoba σε ψωρίαση και εκζέματα. Θρέφει το δέρμα και ενδεικνύεται για όλους τους τύπους δέρματος και όλες τις ηλικίες.

Το λάδι jojoba περιέχει βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε και μεταλλικά στοιχεία τα οποία βοηθούν στην ελαστικότητα του δέρματος και στην μεταξένια υφή του. Είναι φυσικό φίλτρο αντηλιακό (SPF 4) και καθιστά μια ενδιαφέρουσα βάση για τις αντηλιακές κρέμες. Επίσης είναι αποτελεσματικό για την ξηρότητα και την πιτυρίδα και μπορεί από μόνο του να χρησιμοποιηθεί για μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Η υφή του λαδιού μοιάζει με τον όξινο μανδύα του δέρματος και γι’ αυτό το λόγο διατηρεί την υγρασία του δέρματος και την ελαστικότητα του σε κάθε τύπο του. Περιέχει ανόργανα άλατα και κηρώδες συστατικό που μιμείται το κολλαγόνο. Τέλος βοηθάει στην διατήρηση του μαυρίσματος για περισσότερο χρόνο. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά λάδια σε όλο τον κόσμο.


Λάδι Αγριοτριανταφυλλιάς (Rose Hip Oil): Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα έλαια, καθώς περιέχει περίπου 500 ενεργά συστατικά! Ανήκει στα «ξηρά» έλαια, δηλαδή απορροφάται αμέσως και πολύ εύκολα από το δέρμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα και θεωρείται από τα καλύτερα έλαια για την αναδόμηση της επιδερμίδας. 

Βοηθά σημαντικά το γηρασμένο δέρμα, το δέρμα με ρυτίδες, κοκκινίλες ή ακόμη και έκζεμα (κυρίως στα παιδιά). Έχει σημαντική επανορθωτική δράση σε λεπτές γραμμές (επιβραδύνοντας την πρόωρη γήρανση και το σχηματισμό ρυτίδων), χρωματικές αλλοιώσεις της επιδερμίδας και επιταχύνει την επούλωση των ουλών από χειρουργείο. Συγχρόνως βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης και προσδίδει λάμψη και φωτεινότητα στην επιδερμίδα.

Αλόη (Aloe Vera): Άλλο ένα οργανικό προϊόν που δεν είναι λάδι,  αλλά λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά είναι η Αλόη.  Η αλόη βέρα θεωρείται ότι βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών στο επιθήλιο και ενισχύει την επούλωση του, όταν αυτό υφίσταται κάποιο τραυματισμό, δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την θεραπεία της πληγής. Πιστεύεται ακόμη ότι η αλόη βέρα κάνει καλό και σε άλλες παθήσεις του δέρματος, αφού καταπραύνει ερεθισμούς, εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη, και δερματίτιδα λόγω ηλιακής ακτινοβολίας.

Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά της Αλόης Βέρα περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E. H βιταμίνη A (ρετινόλη) φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό. Επίσης, η Αλόη ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα και βελτιώνει την ελαστικότητα και τον τόνο του.

Η Αλόη είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται «ως το φυτό της ιατρικής», εφόσον αποδεδειγμένα μπορεί να ανακουφίσει, να αποτρέψει να και βοηθήσει στην θεραπεία διάφορων ασθενειών και διαταραχών.

Αμυγδαλέλαιο (Almond Oil): Περιέχει ανόργανα άλατα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και γλυκοζίδια και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Χάρη στις εξαιρετικές διεισδυτικές ιδιότητές του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς αραίωση (κατά 100%) σαν λάδι βάσης, αυξάνοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Επειδή δεν ερεθίζει το δέρμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητα δέρματα.

Θρέφει και δυναμώνει τις βλεφαρίδες, θεραπεύει τα σκασμένα χείλη, τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά και ελαττώνεται η τριχόπτωση. Επίσης ανακουφίζει από φαγούρες, εκζέματα, δερματίτιδες, πόνους, ξηρότητα, φλόγωση και είναι το πιο φημισμένο οργανικό λάδι για χρήση κατά και μετά την εγκυμοσύνη.


Λάδι Αβοκάντο (Avocado Oil): Περιέχει βιταμίνες Ε και Α και λιπαρά οξέα που ενυδατώνουν, θρέφουν και προστατεύουν το δέρμα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά που ενεργοποιούν την αναπαραγωγή του κολλαγόνου με αποτέλεσμα την ανάπλαση του δέρματος και την βελτίωση της ελαστικότητας και του τόνου του.

Βοηθάει στην μείωση των κηλίδων του γήρατος,  αλλά και δρα αποτελεσματικά σε θεραπείες για ουλές, πληγές και εγκαύματα χάρη της εξαιρετικής αναπλαστικής ιδιότητας του. Ενυδατώνει άμεσα και αποτελεσματικά, το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα ωφελείται πάρα πολύ από το έλαιο αβοκάντο γιατί το επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αναδομεί την εύθραυστη τρίχα και χαρίζει λάμψη στα άτονα θαμπά μαλλιά και τα προστατεύει από την βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.


Λάδι Λεβάντας (Lavender Oil): Οι ιδιότητες της λεβάντας είναι αναρίθμητες και αυτό οφείλεται εν μέρει στην ιδιαίτερα σύνθετη χημική σύσταση του ελαίου της. Θεωρείται πως καταπολεμά το άγχος τονώνει, ξεκουράζει και ανακουφίζει. Έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες και είναι από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορούν να εφαρμοστούν πάνω στο δέρμα αδιάλυτα.

Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό. Είναι ιδανικό για τις αϋπνίες και το στρες, βοηθά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Τα άνθη της τοποθετούνται στις ντουλάπες, τις αρωματίζουν και διώχνουν το σκόρο.
Επίσης ως αφέψημα, θεωρούνται ότι ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. Τέλος, ενισχύει την ανάπλαση των κυττάρων και ιστών του δέρματος με αποτέλεσμα οι ραγάδες να λειαίνουν σταδιακά. 

Λάδι βερύκοκου (Apricot Oil): Το βερυκοκέλαιο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Εμποδίζει το σώμα από το να είναι αφυδατωμένο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το ευαίσθητο δέρμα. Είναι γνωστό για τις ενυδατικές και αναζωογονητικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτό προτιμάται στο μασάζ προσώπου. 

Μειώνει αποτελεσματικά τις ρυτίδες κούρασης, απαλείφει τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια και απορροφάται εύκολα από το δέρμα χωρίς ν'αφήνει ίχνος λιπαρής αίσθησης. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και συνίσταται στη θεραπεία του ερεθισμένου δέρματος. Όντας μαλακτικό, παρέχει πλήρη χαλάρωση στο σώμα και το μυαλό.


Λάδι Αργκάν (Argan Oil): Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε, σε φαινόλες και φαινολικό οξύ και  σε καροτένιο. Το γεγονός αυτό το καθιστά διάσημο για τις αντιγηραντικές, ενυδατικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Βοηθά στην ανάπλαση και την αναζωογόνηση των λειτουργιών των κυττάρων που εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος που οφείλεται στον ήλιο, τη ρύπανση, το στρες, το κάπνισμα κλπ. 

Επίσης έχει ρυθμιστική δράση στην έκκριση σμήγματος του λιπαρού δέρματος, μειώνει σε μεγάλο βαθμό παλιά σημάδια που έχουν προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως ακμή ή εγκαύματα και καθημερινό μασάζ στα χέρια τα επαναφέρει την χαμένη τους υγρασία, προστατεύει δυναμώνει τα νύχια. Τέλος δίνει λάμψη και ζωντάνια στα θαμπά, ταλαιπωρημένα μαλλιά και μπορεί να σταματήσει το φριζάρισμα στα κατσαρά μαλλιά με λίγες σταγόνες μετά το λούσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου