Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Φροντίδα μαλλιών: Λύσεις απλές και αποτελεσματικές!



Τα μαλλιά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της γυναίκας, μιας και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που τραβούν την προσοχή. Ωστόσο στην εμφάνιση των μαλλιών σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο το χτένισμα ή το χρώμα τους. Ένα από τα βασικά που παίζει ρόλο στην εικόνα των μαλλιών μας είναι η υγεία τους. Για το λόγο αυτό θ’αναφέρω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, που δυστυχώς πολλές φορές τις ξεχνάμε, όχι μόνο για την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση των μαλλιών μας, αλλά και για να’χουμε ένα όμορφο και λαμπερό αποτέλεσμα!

Συμβουλές: 
1) Φροντίστε να λούζεστε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, 2-3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1-2 φορές εάν έχετε κανονικά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.
2) Φερθείτε ευγενικά στα μαλλιά σας. Μετά το λούσιμο σκουπίστε ταμπονάροντας ελαφρά τα μαλλιά με την πετσέτα και μη τα τρίβετε έντονα. Μην τα ξεμπερδεύεται τραβώντας τα βιαστικά και άτσαλα, αλλά πάντα χρησιμοποιώντας απαλές κινήσεις με μια βούρτσα με αραιές και ελαστικές τρίχες.
3) Φορέστε ένα κασκόλ, καπέλο ή φουλάρι για να την προστασία των μαλλιών σας από το κρύο και τον αέρα.
4) Χρησιμοποιήστε μαλακτική κρέμα μαλλιών κάθε φορά που λούζεστε, αλλά ποτέ μην το βάζετε στις ρίζες των τριχών και να τα ξεπλένετε με κρύο νερό (αν αντέχετε) γιατί αυτό θα δώσει στα μαλλιά σας μια πρόσθετη λάμψη.
5) Καθιερώστε να καθαρίζετε την ψαλίδα μια φορά τον μήνα και να κάνετε μάσκα μαλλιών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
6) Ελαττώστε τη χρήση προϊόντων styling. Χρησιμοποιήστε ελαφριά, μη αλκοολούχα προϊόντα που δεν θα βαραίνουν και αφυδατώνουν τα μαλλιά σας.
7) Μην χρησιμοποιείτε συχνά πιστολάκι ή σίδερο ισιώματος. Αν αυτό όμως δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε πριν τις θερμικές συσκευές, διάφορα ειδικά θερμοπροστατευτικά προϊόντα.
8) Να χτενίζετε τα μαλλιά σας (ιδανική είναι μια βούρτσα από φυσική τρίχα) πρωί και βράδυ ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες και να τονώσετε το τριχωτό της κεφαλής.
9) Όσο πιο συχνά μπορείτε αφήσετε τα να στεγνώσουν φυσικά και χρησιμοποιήστε διάφορα αξεσουάρ (όχι πολύ σφιχτά, για να μην «σπάσει» η τρίχα) για να τα «συμμαζέψετε» και να τους δώσετε στυλ.
10) Όλες τις εποχές του χρόνου (κυρίως βέβαια το καλοκαίρι) καλό είναι να προστατεύετε τα μαλλιά σας από τις ακτίνες του ήλιου και να χρησιμοποιείτε διάφορα προϊόντα που παρέχουν αντηλιακή προστασία.
11) Η σωστή διατροφή ωφελεί και τα μαλλιά. Ιδιαίτερα ευεργετικά τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν Ωμέγα 3 λιπαρά και η σπιρουλίνα. Σύμφωνα με έρευνες και τα δύο αυτά συστατικά προωθούν την δημιουργία παχύτερης και λαμπερότερης τρίχας.  Αν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα και τριχόπτωση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα ένα δερματολόγο και μετά να πάρετε, για ένα διάστημα, ένα απ’τα ειδικά συμπληρώματα για την ενίσχυση της υγείας των μαλλιών. 

Απλές (σπιτικές) συνταγές για όμορφα και λαμπερά μαλλιά



Μάσκα με λάδι ελιάς (για θρέψη των μαλλιών)
Aναμείξτε 50ml λάδι ελιάς και 50ml δαφνέλαιο. Περάστε το στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο (αν οι ρίζες σας είναι πολύ λιπαρές, βάλτε το προς τις άκρες των μαλλιών), τυλίξτε τα με μια ζεστή πετσέτα και αφήστε το λάδι να δράσει για μισή ώρα. Mετά λουστείτε κανονικά. Mπορείτε να κάνετε αυτή τη μάσκα μία φορά την εβδομάδα σε περιόδους που νιώθετε ότι τα μαλλιά σας χρειάζονται θρέψη και τόνωση.

Μάσκα μαλλιών με ρούμι (για ευαίσθητα μαλλιά)
Χτύπησε έναν κρόκο αβγού με 1 κουταλιά της σούπας ρούμι και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Ανάδευσε πολύ καλά, μέχρι το μείγμα να πάρει κρεμώδη μορφή. Άπλωσέ το σε λουσμένα και βρεγμένα μαλλιά και άφησέ το να δράσει για 10 λεπτά. Ξέβγαλε με χλιαρό νερό.

Μάσκα μαλλιών με μπύρα (ενάντια του φριζαρίσματος)
Θα χρειαστειτε: 1/2 φλιτζάνι μπύρα, 2 αβγά χτυπημένα, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μέλι. Εκτέλεση: Χτυπάς όλα τα υλικά καλά μαζί. Απλώνεις την μάσκα στα μαλλιά για 30 λεπτά κι έπειτα λούζεσαι κανονικά.

Φυσική ισιωτική μάσκα μαλλιών
Η εν λόγω μάσκα έχει ως βασικό της συστατικό το γάλα καρύδας και την ιδιότητα να μειώνει το φριζάρισμα, να ενυδατώνει, να θρέφει και να λειαίνει τα μαλλιά.
Θα χρειαστείτε: 1 κούπα γάλα καρύδας και τον χυμό ενός λεμονιού. Αρχικά ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπολ και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να πήξει σαν κρέμα. Στη συνέχεια απλώστε το στα μαλλιά σας και τυλίξτε τα με μια πετσέτα για 30 λεπτά. Τέλος, λουστείτε κανονικά και επαναλάβετε την διαδικασία 1-2 φορές την εβδομάδα. Θα δείτε πως μετά από 3 εβδομάδες τα μαλλιά σας θα είναι πιο ίσια, απαλά και με απίστευτη λάμψη!

Μάσκα για απαλότητα στα μαλλιά
Σε ένα μπολ βάλτε ελαιόλαδο με ένα αβγό και για να σπάσετε τη μυρωδιά του αβγού προσθέστε λίγο ρούμι. Ανακατέψτε τα και με μια χτένα περάστε το μείγμα στα μαλλιά σας. Αφήστε το όσο πιο πολύ μπορείτε. Ξεβγάλτε καλά και λουστείτε. Αφήστε τα στεγνώσουν χωρίς να χρησιμοποιήσετε σεσουάρ.

Μάσκα για ενδυνάμωση στα λεπτά μαλλιά
Βράζουμε φρέσκο δεντρολίβανο, το σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Λουζόμαστε πρώτα καλά με το σαμπουάν μας και ξεπλένουμε με το νερό.



Μάσκα από γάλα και μέλι
Είναι μια αρκετά απλή και εύκολη μάσκα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμείξετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι γάλα και στη συνέχεια να κάνετε μασάζ στα μαλλιά σας από τη ρίζα ως τις άκρες. Αφήστε το για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και σαμπουάν. Στη συνέχεια και θα δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα στα μαλλιά σας!
Μια άλλη εξαιρετική περιποίηση για τα μαλλιά σας είναι η κρέμα από αβοκάντο η οποία ενυδατώνει και προστατεύει τα μαλλιά, ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Βάλτε ένα ώριμο μαλακό αβοκάντο στο μίξερ. Αφού γίνει κρέμα, ανακατέψτε το μαζί με 2 κουταλιές γιαουρτιού. Εφαρμόστε το μείγμα στα μαλλιά σας για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και συνεχίστε με το κανονικό σας λούσιμο.

Προστατευτική μάσκα για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά 
Θα χρειαστείτε: 1 κουταλάκι χυμό αλόης βέρα, 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλάκι καστορέλαιο. Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί και κάνετε μασάζ στο κεφάλι τρίβοντας ελαφρά το τριχωτό. Αφήνετε για 30-40 λεπτά πριν λουστείτε. Μετά το λούσιμο, ξεβγάζετε με χαμομήλι και κατόπιν με νερό. Εφαρμόζοντας την 1 με 2 φορές την εβδομάδα, τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν ξανά την ελαστικότητά τους. 

Λοσιόν μελιού για απαλά μαλλιά
Σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό διάλυσε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Εάν τα μαλλιά σου είναι ξανθά, ρίξε και λίγες σταγόνες λεμόνι. Λούσε τα κανονικά, ξέβγαλέ τα, σκούπισέ τα με πετσέτα και μετά άπλωσε τη λοσιόν μελιού σε όλο το κεφάλι. Άφησέ την περίπου για μισή ώρα και ύστερα ξέβγαλε με άφθονο κρύο νερό. Στέγνωσε και χτένισέ τα με τον τρόπο που συνηθίζεις.

Σαμπουάν με χαμομήλι
Υλικά: 4 σακουλάκια χαμομήλι (ή εναλλακτικά 1 χούφτα άνθη χαμομηλιού), 4 κουταλιές της σούπας νιφάδες από αγνό σαπούνι, 1 ½ κουταλιά της σούπας γλυκερίνη. Εκτέλεση: Σε 1½ φλιτζάνι βραστό νερό βυθίζετε τα σακουλάκια με το χαμομήλι για 10 λεπτά. Αφού βγάλετε τα σακουλάκια, προσθέτετε τις νιφάδες σαπουνιού. Το αφήνετε όσο χρειάζεται ώστε να μαλακώσει το σαπούνι. Προσθέτετε τη γλυκερίνη. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Το σαμπουάν σας είναι έτοιμο! Τοποθετείστε το σε ένα μπουκάλι και διατηρήστε το σε σκοτεινό, δροσερό μέρος.

Μάσκα κατά της τριχόπτωσης
Θα χρειαστείτε: 2 κουταλιές ξεραμένη τσουκνίδα, 2 κουταλιές ξεραμένο φασκόμηλο, 2 κουταλιές ξεραμένη αχίλλεια, 2 κουταλιές ξεραμένα καρυδόφυλλα, 1,5 λίτρο βραστό νερό, 100ml ξύδι μηλίτη Εκτέλεση: Ρίχνετε τα βότανα στο βραστό νερό, τα σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσουν δέκα λεπτά τα βγάζετε από τη φωτιά και τ` αφήνετε να σταθούν 60-120 λεπτά .Τα σουρώνετε, προσθέτετε το ξύδι και βάζετε το υγρό σε μπουκάλι. Ρίχνεται από το υγρό ένα ποτήρι σε στεγνά μαλλιά, κάντε μασάζ και αφήστε το δέρμα και τα μαλλιά να το απορροφήσουν. Δεν τα ξεπλένουμε!



Για λάμψη στις φυσικές κόκκινες ανταύγειες: βράζουμε δυνατό μαύρο καφέ (σκέτο φυσικά) και τον αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Λουζόμαστε πρώτα καλά με το σαμπουάν μας και το ξεπλένουμε με τον καφέ.

Για λάμψη στις φυσικές ξανθιές ανταύγειες: βράζουμε χαμομήλι και το αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Λουζόμαστε πρώτα καλά με το σαμπουάν μας και το ξεπλένουμε με το χαμομήλι.

Για λάμψη στις φυσικές καστανές ανταύγειες: βράζουμε μια ολόκληρη πατάτα (χωρίς να την ξεφλουδίσουμε) σε νερό. Αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Με λίγο μπαμπάκι ή πινέλο περνάνε στα μαλλιά το νερό, προσέχοντας όμως να μην πάει στο δέρμα. Αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά και ξεπλένουμε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου